17. 11. 2020

Sveti zakon

Sveti zakon lahko prejmeta zaročenca, ki sta vsaj krščena (birma se priporoča) ali je vsaj eden katoliške vere ter se želita poročiti z namenom, da skupaj živita, drug drugega osrečujeta, imata otroke in jih krščansko tudi vzgajata.

Ko se dva odločita, da bosta sklenila zakrament svetega zakona, je potrebno, da se tri mesece pred datumom poroke oglasita do g. župnika, da se uskladi glede datuma poroke. Še posebej to velja v bolj zaželjenih mesecih.

Za sklenitev zakramenta svetega zakona je potrebno, da gresta zaročenca na tečaj priprave svetega zakona. Nam najbližje potekajo ti tečaji v Kostanjevici na Krki v župnišču in v Novem mestu v Baragovem zavodu.

Možna je tudi spletna priprava: https://www.iskreni.net/programi/e-priprava-na-zakon/

Če ženin ali nevesta prihaja iz druge župnije, je potrebno, da prinese krstni in samski list, ki ga prejme v domači župniji.

V zadnjem mesecu pred poroko je potrebno napisati poročni zapisnik. Tukaj g. župnik oba zaročenca seznani s temeljnimi resnicami krščanskega zakona. Zaročenca ta dokument podpišeta, ki je pravno formalni dokument. Na podlagi tega zapisnika je nato možna zakramentalna cerkvena poroka. Obenem se zaročenca dogovorita z g. župnikom dogovorita, kako bo potekal obred v cerkvi.

Poročna priča pri cerkvenem obredu je lahko vsak, ki je star vsaj 16 let, ni pa pogoj, da je krščen oziroma krščansko vzgojen.